28 Mayıs 2020 Perşembe

CANVA NEDİR? NASIL KULLANILIR?

  
  CANVA NEDİR? AVANTAJLARI VE SINIRLILIKLARI NELERDİR?
Canva, içeriğinde çeşitli konu başlıkları hakkında yine çeşitli şablon içeren afiş, haftalık çalışma takvimi,poster, kartlar, kavram haritaları,grafikler, infografikler, sosyal medya gönderileri gibi benzeri çalışmaların  ve sunum oluşturulmasını sağlayan ücretsiz bir web tabanlı tasarım uygulamasıdır.

  İçeriğindeki görseller ve halihazırda bulunan arka planları ile oldukça dikkat çekicidir. Sunumlar , tanıtım afişleri, şablonlar, afişler ve posterler için oldukça bol çeşitler bulunmaktadır. Canva geniş bir kütüphaneye sahiptir.Uygulamadaki renklendirme,görsel ekleme, arka planlar , bileşenlerin çeşitliliği uygulamanın avantajlarındandır.
  Eğitim için de derste kullanarak öğrencilerin dikkatini çekmek ve öğrenciye  konuyu grafiklerle daha düzenli, görsellerle anlatmak için kullanılabilecek dikkat çekici bir uygulamadır. Ders sırasında kullanılarak veya öğrenciler tarafından hazırlanacak grafiklerle, afişlerle vb. öğrenme ve öğrenmenin kalıcılığını arttırmak için kullanılabilir. Ders sonrası ise öğrenmeyi hatırlamak, ön bilgilerini kontrol etmek ayrıca merak duygusunu uyandırmak, duyurular yapmak için afişler, posterler hazırlanıp sınıflara asılabilir. Ayrıca ödevler içinde kullanılabilecek güzel bir uygulamadır.
 Uygulama içinde dosya yüklemek ve grafik dosyası indirmelerin, uygulama içindeki bileşenlerin, bazı hazır arka plan öğelerin kaldırılmasının ücretli olması uygulamanın sınırlılıklarındandır.

  NASIL KULLANILIR?

Canva uygulamasını kullanabilmek için öncelikle uygulamaya üye olmalısınız. Eğer üyeliğiniz bulunuyorsa oturumunuzu açmalısınız. Oturum açtıktan sonra sizi uygulamanın ana sayfası karşılamaktadır. Burada canva uygulamasının bize sunduğu birçok  afiş,sunum,instagram gönderisi,logo gibi çalışma başlıkları bulunmaktadır.Tercihinize göre karşınıza çıkacak olan boş sayfada yada sayfa solda bulunan konuya uygun şablonu seçerek çalışabilirsiniz.

   İstediğiniz tasarımı yapmak  ana sayfanın solunda bulunan tasarım oluştur sekmesini de kullanabilirsiniz.Burada karşınıza çıkan sunum, afiş, instagram gönderisi, video, kart,logo vb. bölümlerinden tercihlerinize göre seçim yaparak açılacak olan boş bir sayfada çalışmalar yapabilirsiniz.
  Ayrıca sayfanın ortasında bulunan arama motoruna da çalışma başlığınızı da yazarak çalışma konunuz hakkında  daha farklı , çeşitli çalışmak isteyebileceğiniz  şablonlar bulabilir ve bunlar üzerinden de çalışabilirsiniz.
 Ana sayfada aynı zamanda sizin klasörünüz, çöp kutunuz, şablonlar , fotoğraflar, uygulamalar,marka kiti,grup oluşturun ve tüm tasarımlarınız sekmeleri de bulunmaktadır. Yaptığınız çalışmaları tüm tasarımlarınızdan veya klasörünüz sekmesinin içinde bulunan tüm tasarımlarınızdan ve ana sayfa üzerinde tasarım oluştur bölümünün altındaki tasarımlarınız bölümünden de bulabilirsiniz.




   Çalışmak istediğiniz sayfayı ve şablonu seçtikten sonra isterseniz sayfaya konunuz ile alakalı görsel, video, müzik,metin  ve çeşitli yüklemeler yapabilir, sayfanın kendine ait olan bileşenleri de kullanabilirsiniz.Çalıştınız sayfanın arka planını değiştirebilirsiniz ve hatta başta seçmiş olduğunuz şablonu da değiştirebilirsiniz. Bunların her birini sayfanın sol tarafında  kolaylıkla bulabilirsiniz ve istediğiniz şekilde çalışabilirsiniz. 


Çalışmak istediğiniz şablonla gelen metni ya da eklediğiniz metni, metnin rengini, yazı tipini,büyüklüğünü,biçimini, satır aralıklarını, hizalamasını değiştirebilir madde işaretleri ekleyebilirsiniz. Fazla metin kutusu eklemeyi , metin tipi değiştirmeyi soldaki bölümdeki de yapabilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz metinin sağ üstte bulunan pozisyon kısmı ile pozisyonunu, şeffaflık tuşuyla şeffaflığını ayarlayabilirsiniz. Sadece metin değil sayfadaki şekillerinde rengini ve pozisyonunu da değiştirebilirsiniz.



     
Düzenlemelerinizi soldaki gösterilen tuştan geri alabilirsiniz. Düzenlemenizi tamamladıktan sonra eğer isterseniz sayfa altında bulunan ''+ yeni sayfa ekle '' bölümünden yeni sayfa açıp yeni bir sayfada çalışmaya devam edebilirsiniz.

Tasarımlarınız otomatik olarak tüm tasarımlarınıza kaydedilmektedir.Ayrıca dosyalarınızı dosya bölümünden kaydedebilirsiniz. Bu dosya bölümünde aynı zamanda tasarımınızı kopyalayabilir. Baskı taşma payını göster ve boşlukları göster kısmından tasarımınızın durumunu kontrol edebilirsiniz.Yine aynı bölümden ücretini öderseniz tasarımınızı indirebilirsiniz. Tasarımınızı sayfada kısayol olarak bulunan indir tuşundan da indirebilirsiniz.
Tasarımlarınızı başka kullanıcılarla paylaşmak isterseniz paylaş bölümünden  ad ve ya e-posta adresini girerek paylaşabilirsiniz. ,,
Son olarak tasarımlarınızı yayınla bölümünden seçtiğiniz sosyal medyalarda paylaşabilir, indirebilir sunabilir,bağlantıyı kopyalayabilir ve göm kısmından da tasarımınızı kopyalayıp  herhangi bir dosyaya,bloglara gömebilirsiniz.



CANVA UYGULAMASI TANITIM KULLANIM VİDEOSUNU BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ...!!!


CANVA VERİMLİ KULLANMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

  • Afiş, sunum , kart, grafik vb. çalışacağımız tasarımın konusuna göre seçilecek şablon çok önemlidir. Doğru şablon seçilmelidir. Şablonun üzerinde amaca uygun olacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Tasarımınızın dikkat çekiciliğini arttırmak için doğru bileşenleri kullanmak önemlidir.
  • Tasarım görseller, videolar,metinler ile desteklenmelidir.
  • Tasarım metninin stili, büyüklüğü,rengi dikkat edilmelidir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder