26 Mayıs 2020 Salı

PLİCKERS NEDİR ? NASIL KULLANILIR? TANITIM VİDEOSU


Plickers uygulaması derslerde kullanılabilecek bir test uygulamasıdır. Tek bir telefondan uygulamayı çok sayıda öğrencinize aynı anda karekodlarla uygulayabileceğiniz, akıllı tahtanız mevcut ise uygulamadaki test sorularını da tahtaya yansıtabileceğiniz bir uygulamadır.



AVANTAJLARI VE SINIRLILIKLARI 

  • Tek bir telefon üzerinden uygulamayı çok sayıda kişiye uygulayabileceğiniz ekonomik bir uygulamadır.
  • Belirli bir süre olmadığı için sınav kaygısını azaltır.
  • Verilen cevaplar, yüzdeler gibi verilerin uygulamada otomatik olarak rapor şeklinde sunmaktadır. Değerlendirme için bu veriler kullanılabilir ve raporun 1 dakikada hazır olması değerlendirmenin hızlı ve kolay olmasını sağlar.
  • Derslerin eğlenceli olmasını, öğrencinin dikkatini toplamak ve aktif olarak rol almasını sağlayan bir uygulamadır.
  •  Birçok farklı sınıf oluşturup sınıflara farklı testleri uygulayabilirsiniz. Mesela farklı şubelere ya da farklı yıllardaki sınıflara aynı testleri uygulayabilirsiniz. Bu pratiklik ve zaman tasarrufu sağlar.
  • Ayrıca hazırladığınız soruların istediğiniz şekilde düzenleyerek çıktılarını alabilmek bir avantajdır.
  • Ders sonlarında ünite sonlarında hızlı bir değerlendirme için okullarda uygulanabilir


SINIRLILIKLARI

  • Hazırlayabileceğiniz soru sayısının 5 olması bir sınırlılıktır.



NASIL KULLANILIR?


Plickers uygulamasının video ile anlatımı: İYİ SEYİRLER...



Plickers uygulamasının yazılı anlatımı:


www.plickers.com adresinden platforma giriş yapınız. Başlamak veya ücretsiz kaydol bölümünden mevcut e-posta adreslerinizle  platforma kayıt olabilirsiniz.



Platforma giriş yaptığınızda sizi kütüphaneniz sayfası karşılamaktadır.Sağ altta "Seni Başlatalım" başlığı altında  yeni üye olmuş üyeler için ilerlemelerini gösteren bir tablo bulunmaktadır. Sınıf oluşturma, soru oluşturma, telefon uygulaması, kart görevlerini yerine getirdikçe burada yer alan yüzdenizin değiştiğini göreceksiniz.Bu bölüm ilerlemek için yol gösterici olarak kullanılabilir. Görevlerinizi tamamladığınızda bu tablo kaybolacaktır.
Sol tarafta ise "yeni set , son , kütüphaneniz, raporlar, skor sayfası ve sınıflarınız '' bölümleri bulunmaktadır.
YENİ SET: Bu bölüm sorularınızı oluşturduğunuz kısa yol bölümüdür.Sorularınız çoktan seçmeli ve doğru/ yanlış soruları olabilir.
KÜTÜPHANENİZ: Bu bölümde sorularınızı oluşturabilirsiniz. oluşturduğunuz sorularda bu kısımda bulunmaktadır.
RAPORLAR: Öğrencileriniz sorulara verdiği yanıtlar, hangi sorulara kim ne yanıt verdiğini buradan görebilirsiniz.
SKOR SAYFASI : Genel olarak sınıf durumunu , her bir öğrencinin yüzdesini , sorulara verdikleri yanıtlar gibi verileri bulunduran sayfadır.
SINIFLARINIZ:Sistem içerisinde yüklemiş olduğunuz sınıflarınızdır. Sınıfınızda öğrencileriniz adı soyadı ile kayıtlıdır. Ve sistem seçtiğiniz sıralama seçeneğine göre öğrencilere numara vermektedir.





Başlangıçta sayfa size sınıflarınız bölümünde demo sınıf sunmaktadır. Yeni sınıf oluşturmak için sınıflarınız bölümünün içinde bulunan yeni sınıf komutunu tıklayınız. Karşınıza çıkan sınıf ekle bölümüne sınıfınızın adını giriniz ve sınıf oluştur komutuna tıklayınız. Sınıfınız oluşacaktır.


  Oluşturduğunuz sınıfınızda ayarlardan sınıf bilgilerini, konusunu giriniz. Yine bu bölümden öğrenci ekle komutu ile öğrenci adı soyadını ekleyiniz ve seçtiğiniz sıralama şekline göre ( girdiğiniz, ada , soyada göre 3 farklı sıralama vardır) öğrencilerinizi numaralandırınız.






Soru oluşturmak için new set ( çeviride yeni set) kısa yolunu yada kütüphane içinde bulunan new set üzerinden  soru oluşturabileceğiniz bölüme gelebilirsiniz.Burada en fazla 5 soru oluşturabiliyorsunuz. Soru sayfasının altında bulunan" doğru /yanlış olarak ayarla " üzerinden çoktan seçmeli olarak sunulmuş taslağı doğru/ yanlış formuna çevirebilirsiniz. Sorularınıza ortadaki soru alanının sağında bulunan görsel üzerinden görsel ekleyebilirsiniz.  Sorularınız için eklediğiniz görseller manuel olarak hareket edemiyor. Görsel için 3 farklı düzenleme yapabilirsiniz. Sağa ve ya sola yaslama , ortaya konumlandırma gibi... Bu işlemi ise başlık altında bunun beyaz bölümün en solundaki kısımdan yapabilirsiniz.Sorunuzun doğru cevabını ise doğru cevap şıkkı üstüne tıklayarak belirtebilirsiniz. Başlığınızı değiştirebilirsiniz. Yeni sayfa oluşturmak için safyanın üst solunda bulunan "+" dan sayfa ekleyebilirsiniz. Sayfa silmek için sil komutuna tıklamanız yeterlidir.

(sayfa eklemek )


(soldan sağa - yukarıdan aşağıya sırayla  belirtildiği üzere: 
görsel düzenleme - başlık düzenleme- soru tipi değiştirme )


Eğer isterseniz oluşturduğunuz soruların çıktılarını da alıp uygulayabilirsiniz.Bunuda yine aynı sayfa üzerinden (en sağ üstte sayfa şeklindeki kısımdan ) print set handout ( çeviride baskı seti bildirisi ) bölümünden yapabilirsiniz. Karşınıza burada birçok seçenek çıkıyor istediğiniz seçeneğe göre çıktılarınızı alabilirsiniz.





Son olarak hazırladığımız soruları sınıfta uygulamak için platformun size sunduğu kartları almanız gereklidir. Bu kartlar öğrencilere dağıtılacak ve öğrenciler sorulara bu kartlarla cevap vereceklerdir. Kart almak içinde ana sayfada adınızın olduğu bölüm üstüne açılan ekrandan get plickers card ve son olarak yine açılacak sayfada standart set of card üzerine tıklayınız. Kartları indirip çıktı almanız yeterlidir. Aldığınız çıktıları öğrencilere dağıtarak uygulamanıza başlayabilirsiniz. Kartlar üzerinde şıklar yazılıdır. Seçilen şık hangisinde düzgün şekilde ise o yön seçilen o şıkkı gösterir


KULLANILAN KARTLAR




Sınıf Uygulaması

Öncelikle uygulamayı telefonunuza yüklemeniz gereklidir. Akıllı tahtanız varsa tahtada soruları yansıtabilirsiniz . Bunu yapmak için sisteme giriş yapmanız ve kütüphaneye giriş yapmanız yeterlidir.
Kartları öğrencilerinize belirlediğiniz sıraya göre dağıtınız.Uygulama üzerinden library bölümüne geliniz . Uygulamak istediğiniz çalışmayı seçiniz ve play set komutunu sonrasında ise uygulamak istediğiniz sınıfı  seçiniz. Ortada beliren halka şeklindeki bölümden kayda başlayınız öğrencilerden soru cevabına göre kartları kaldırmalarını isteyiniz. Cevapları ekranı hiç durdurmadan çekiniz. Durdurduğunuzda tüm işlemler size rapor olarak gönderilecek ayrıca skor tablosunu da görebileceksiniz.


UYGULAMADA KARŞINIZA ÇIKACAK ADIMLAR :






(telefonu kullanarak öğrencilerinizin kartlarının soru şıkkını göstermesini temsil eden bir video)


 UYGULAMA SONRASINDA PLATFORM RAPORLARI:




PLATFORMU VERİMLİ KULLANMAK İÇİN NE YAPILMALI ?
  • Karekodlar öğrencilere doğru dağıtılmalı ve doğru anlatılmalı burada yapılan hata ölçmeyi hatalı yapar. 
  • Testler ve sınıflar doğru hazırlanmalı 
  • Testlerin çıktısını almak yada testi akıllı tahtalarda göstermekte sınıf içi kullanımlarda verimliliği arttırır.
  • Doğru yapılmış test sonrasındaki skor tablosunun kullanılması ve bununda çıktısının alınarak karne gibi değerlendirmeye alınması da verimliliği arttırır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder