23 Mayıs 2020 Cumartesi

EDPUZZLE NEDİR? NASIL KULLANILIR?


Videoları etkileşimli hale getirebildiğimiz, sanal sınıflarda paylaşım yapabildiğimiz bir web 2.0 aracıdır.
Edpuzzle uygulaması  internette dolaşan ve  sistem içerisinde yer alan kaynaklardan (bunlar; Khan akademy, Youtube, Ted gibi kaynaklar olabilir ) veya sistem içerisine kendi yüklediğiniz videolardan herhangi bir video kullanılarak videolar üzerinde düzenlemeler yapabildiğimiz, kullanılacak videolarda gereksiz görülen yerleri kırpabildiğimiz, yabancı dildeki bir kaynağı kendi dilimize çevirerek seslendirebildiğimiz,videolara kendi sesimizi ekleyerek konu anlatımları yapabildiğimiz, videolara sesli notlar ekleyebildiğimiz, video aralarında sorular sorabildiğimiz ve bu sorulara öğrencilerin verdiği cevapları kontrol edebildiğimiz, oluşturulan videoyu öğrencilerin takip edip etmediklerini kontrol edebildiğimiz ve ayrıca öğretmene istatistiksel veri sunan ücretsiz bir sanal sınıf platformudur.

 AVANTAJLARI VE SINIRLILIKLARI

   Avantajları

Edpuzzle uygulaması sistem içerisinde bir videoya üzerinde ses ekleme, not ekleme, soru ekleme gibi olanakları ile öğretmenin yeniden video çekmeden  hazırda olan bir videoyu öğrencinin anlayabileceği gibi şekillendirmesine olanak sağlaması sayesinde zaman tasarrufu, pratiklik ve internetteki videolardan daha fazla verim almak açısından büyük avantaj sağlamaktadır.
Öğrenci merkezli bir uygulamadır.
Öğrenci grupları oluşturulabilir ayrıca öğrencilere tartışma ortamı sağlanarak öğrenci derste aktif rol alabilir.
Video içerisinde seslerin olması bence öğrenciye sadece video izliyorum hissinden uzaklaştıran bir durumdur böylece ders ve sınıf ortamı daha iyi hissedilebilir.
Öğrencinin videoyu izleyip izlemediği uygulamadan takip edilebilmektedir.
Edpuzzle uygulamasında ödevler verilebilmektedir.
 Edpuzzle sınıf içinde kaç öğrencinin videonun tamamını seyrettiğini , öğrencilerin kaç puan aldıklarını , sorulara ne yanıt verdiklerini, başarı istatistiği gibi istatistikleri sunmaktadır.
Edpuzzle tüm bu özellikleriyle sınıfiçi çalışma ve ödev ile öğrencinin öğrenme süreçlerini rahatlıklı takip edilmesini ve değerlendirilmesini sağlamaktadır.

   Sınırlılıkları

Tüm bu çalışmalar, videolar sistem içerisinde kalmaktadır. Bu bence bir sınırlılıktır.
Öğretmen iyi hazırlanmalıdır ve öğretmenin hazırlanması zaman alır.
Kalabalık sınıflarda uygulamak ve öğrenciyi tek tek takip etmek zordur.


NASIL KULLANILIR?

Edpuzzle uygulamasını kullanmak için önce sisteme giriş yapılmalıdır.. Sistem bize öğretmen mi yoksa öğrenci mi olduğumuz sorusunu yönlendiriyor.




Seçimimizi yaptıktan sonra karşımıza üye olabilmemiz için bir sayfa bizi karşılıyor. Burada platforma kaydolmalısınız.

Sisteme kaydolduktan sonra ekranda karşınıza çıkacak olan soruları yanıtlayarak var olan bir sınıfınız varsa o sınıfa kaydolarak yoksa kendi yeni oluşturacağınız sanal sınıfınızın bilgilerini girdikten sonra size açılan sınıf için sistem üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz .

Sistemde sınıf kaydınızı oluşturduktan sonra karşınıza çıkan sayfa platformun içerik bölümünün sayfasıdır.Sayfanın sol tarafında  ev, müfredat, mskü(benim girdiğim okul adı), içeriğiniz bölümleri ve altında popüler kanallar bulunmaktadır.
Ev bölümünde girdiğiniz bilgilere göre örneğin konum bilgisi Muğla ise Muğla da yapılmış birkaç çalışma bulunmaktadır.
Müfredatta sayfanın size sunduğu popüler kanalları ilkokul ortaokul lise ye ayrılmış başlıklara göre düzenlenmiş videoları yer almaktadır.
Mskü sizin okulunuzun adıdır. Varsa bu platformda çalışan aynı okuldaki öğretmenler ve çalışmaları bu kısımda görülebilir.
 İçeriğim kısmı da sizin oluşturduğunuz çalışmalardır. İçeriğim bölümünde ''içerik ekle '' kısmı bulunmaktadır. Buradan video oluşturabilir, video yükleyebilir , Öğrencilere proje adı altında ödev verebilir ve yeni dosya açabilir.siniz Yeni dosya özel eğitim için kullanılabilir.




Öğretim için açmış olduğunuz bu platformda içerik hazırlamak  için içerik ekle kısmına tıklayınız Burada 4 başlık bulunmaktadır. Video yükle kısmına giriniz, böylece sistemde hazır bulunan kanallardan seçim yapabilirsiniz. Karşınıza çıkan arama bölümünden eklemek istediğiniz video konusunu yazarak hedeflediğiniz kazanıma uyacak konunuzla alakalı videoyu seçiniz ve bu video üzerinde düzenle kısmına tıklayarak videoyu düzenlemeye başlayınız.  


(Aşağıdaki örnekte rasyonel sayılar konusu hakkında kanallarda bulunan videolar  bulunmaktadır.)



(Seçtiğim videoya tıkladığınızda sizi böyle bir sayfaya yönlendirecektir.Düzenle diyerek çalışmaya başlayabilirsiniz.)


Düzenle bölümünde video üzerinde çalışmanıza imkan verecek 3 seçenek vardır ;Kırpmak, ses eklemek ve sorular.
Önce öğrencilere ve öğretmeyi hedeflediğiniz konu için uygun olan kısmı video da kırpınız. Diğer bir adımda video içerisinde uygun gördüğünüz yerlere ''Ses Ekle'' tuşuna tıklayarak  not bırakabilir , dersi videoya göre siz anlatabilir yada yabancı dilde bir video ise çevirinizi içeren ses kaydınızı videoya ekleyebilirsiniz.  Son kısımda ise video akışına göre öğrenciye yönlendirebileceğiniz açık uçlu veya çoktan seçmeli sorular ekleyebilirsiniz. Ve işlemleriniz tamamlandıktan sonra ''BİTİR '' kısmına  tıklayarak  içerik hazırlama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Düzenlemiş olduğunuz videolar içeriğim kısmına kaydedilmiştir.


(Video kırpma işlemi)


(Ses kaydı işlemi)

(Soru ve not ekleme işlemi )


(Video düzenlemeyi tamamlama işlemi)


(Düzenlemeler içeriğim kısmına kaydolmuştur.)



Sanal sınıflarınızda oluşturduğunuz videoları paylaşabilirsiniz. Sınıfınız mevcut değil ise video göndermek için öncelikle sınıf oluşturmalısınız. Sınıf oluşturmak için ana sayfanın sağ üst bölümünde bulunan ''Sınıflarım''  kısmının üstüne tıklayınız.  Karşınıza çıkan yeni sınıf ekle bölümüne tıklayınız ve sınıf adı , sınıf bilgilerinizi giriniz .Sınıfınız bu işlemlerden sonra oluşmuş olacaktır. Sınıfınız sayfasında bulunan sınıfta öğrenci davet et diyerek öğrencilerinizi sınıfa davet ediniz ya da '' sınıf aç '' tıklayarak sınıf kodu ile giriş yapmalarını sağlayınız. Sınıf kodu sınıfınızın sınıf seçenekleri bölümünde bulunmaktadır.
Sınıflarınız mevcut ise paylaşacağınız video altında bulunan boş kutucuğu seçiniz . Video altında karşınıza birçok seçenek çıkacaktır. Atamak seçeneğinin üstüne tıklayınız.
Sadece video üzerine tıklayıp sağ altta karşınıza çıkan atamak komutuna tıklayarakta bunu yapabilirsiniz.
 Bu işlem sizi sınıflarınızı ve video izlenim süresini ayarlayabileceğiniz bir sayfaya yönlendirmektedir.Sınıfınızı ve video izleme tarihlerini seçiniz. Atamak seçeneğine tıklayarak videoyu sınıfa gönderme işlemini tamamlayınız.




(Aşağıda yeni sınıf oluşturma adımlarının görselleri bulunmaktadır.)




(Öğrenci davet etmek ve sınıf kodu )








(Aşağıda oluşturulan videoların sınıflara atmak için yapılması gereken adımlar bulunmaktadır.)






hazırlamış olduğunuz ve sınıflara attığınız videoları öğrenci erişimini hızlandırmak amacıyla linkini paylaşarak da yapabilirsiniz. Bunun için sınıfınızdaki video üzerinden "ödevi paylaş" demeniz ve linkini kopyalamanız yeterlidir.

Sınıflarım bölümüne videoyu yükledikten sonra öğrencilerin çalışmalarını hangi öğrencinin videonun hangi kısmında kaldığını , yüzde kaçını izlediğini, sorularınıza verdiği yanıtları gibi istatistiksel verilerle  öğrencilerinizi takip edebilirsiniz.



**Edpuzzle uygulamasının nasıl kullanıldığını anlatan  videoya     ( yukarıdaki adımları) buradan ulaşabilirsiniz....!!!!!









 video linki :
https://edpuzzle.com/assignments/5ec79ed41175523e7e6c0394/watch


EDPUZZLE UYGULAMASINI VERİMLİ KULLANABİLMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • Giriş yaparken bilgilerinizi doğru giriniz böylece bu uygulamayı kullanan çevreniz varsa onlara ulaşabilir. çevrenizdeki öğrenci öğretmenlerde size ulaşabilir.
  • Öğrencileriniz için doğru videolar seçiniz
  • Düzenlemek için seçtiğiniz videoları kırparken sizin ihtiyaçlarınıza ve kazanımınıza uygun yerleri kırpmaya özen gösteriniz.
  • Ses kaydı eklerken doğru yerlerde kayıt yaptığınıza ve videoya uygun kayıtlar olmasına dikkat ediniz.
  • Videolara sorular eklemek öğrencinin aktif rol almasına katkıda bulunacaktır. Bu yüzden soru eklemeyi önemseyiniz.
  • Yüksek verim alabilmek için sınıflarınızı fazla kalabalık tutmayınız.
  • Platformun kaydettiği verileri düzenli olarak kontrol ediniz bu aslında öğrencilerinizi takip etmektir. Bu verilerle öğrencilerinizin eksiklerini, takıldıkları yerleri görebilir ve erken müdahale edebilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder